اگر در زمینه بازاریابی یا طراحی فعالیت میکنید، احتمالاً لحظهای را تجربه کردهاید که متوجه شدهاید، طرح با دقت طراحی شده اما آن طور که انتظار داشتید در چاپ نمایش داده نشده و رنگبندی غیرقابل قبولی بدست آمده است. خوشبختانه مدل رنگ CMYK در صنعت چاپ این مشکل را برای شما حل کرده است. اگر شما هم میخواهید بدانید که مدل رنگ CMYK چيست و چه کاربردهایی دارد، این مطلب برای آگاهی دادن به افرادی مثل شما نوشته شده است. لطفا تا پایان با ما همراه باشید.
مدل رنگ CMYK چیست؟
CMYK مخفف Cyan (فیروزهای)، Magenta (سرخابی)، Yellow (زرد) و Key (رنگ کلیدی سیاه) است. این مد رنگی در صنعت چاپ استفاده میشود. در مدل رنگی CMYK، همه رنگها با رنگ سفید شروع میشوند تا زمانی که لایههایی از جوهر فیروزهای، سرخابی، زرد و یا رنگ کلیدی (سیاه) اضافه شود، تا روشنایی اولیه کاهش یابد و رنگ مورد نظر به دست آید.
ماشینهای چاپ افست سطوح مختلفی از این 4 رنگ را با استفاده از جوهر فیزیکی در فرآیند چاپ چهار رنگ CMYK به نام «اختلاط تفریقی» ترکیب میکنند. وقتی همه رنگها با هم مخلوط میشوند، نتیجه رنگ مشکی خالص است. سوالی که ممکن است برایتان به وجود بیاید این است که، قرمز و سبز و آبی (RGB) هستند؛ پس چرا چاپگرها از جوهر فیروزهای، سرخابی، زرد و سیاه (CMYK) استفاده میکنند؟
پاسخ این است که CMYK متداولترین مدل رنگی چاپ افست و دیجیتال رنگی است. به این فرآیند چاپ 4 رنگ گفته میشود و میتواند بیش از 16000 ترکیب رنگ مختلف را تولید کند. به دلیل نورپردازی روی صفحه نمایش کامپیوتر، مدل RGB استفاده میشود ولی این مد به خوبی در چاپ ظاهر نمیشود. بنابراین رنگهای CMYK در موارد چاپی و چاپگرها به کار گرفته میشوند و رنگهای RGB فقط روی صفحه نمایش رایانه ظاهر خوبی دارند و در چاپ با رنگ بندی متفاوت از رنگهای استفاده شده در طراحی، نمایش داده میشوند.
بهترین راه برای اینکه یک پروژه چاپی با دقت رنگ مورد نظر شما به نمایش درآید، این است که کد رنگهای مورد نظر خود را بدانید یا زمانی را به آمادهسازی دستگاه چاپگر یا تنظیمات رنگ برای چاپ، اختصاص دهید. اکثر چاپگرها رنگها را از مدل RGB روی رایانه به مدل CMYK برای شما تبدیل میکنند، اما اگر اقدامات اضافی برای برقراری ارتباط و کار با چاپگر خود انجام دهید، تطابق رنگی نزدیکتری خواهید داشت.
کاربرد مدل رنگ CMYK در صنعت چاپ
CMYK همانطور که گفتیم یک مد رنگی است که برای موارد چاپی عالی است و دقیقتر از RGB میباشد. به این ترتیب اگر از چاپ CMYK استفاده کنید، نتایج دقیقتری در مقایسه با مدل رنگی RGB خواهید داشت. با سیستم تطبیق رنگ پنتون (PMS) نیز میتوانید برای کمک به استانداردسازی تغییرات رنگ هنگام استفاده از CMYK استفاده کنید. هنگام طراحی برای فرمت چاپی، بهترین نمایه رنگی برای استفاده CMYK است که معمولاً رنگها در آن به صورت درصدی بیان میشوند. برای مثال رنگ آلبالویی تیره به این صورت بیان میشود C=74 M=89 Y=27 K=13:
چاپ اصلیترین دغدغه یک طراح است. اگر دانش خوبی در زمینه تکنیک چاپ داشته باشید، به راحتی میتوانید راه حلی برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل در مورد چاپ پیدا کنید. شما به عنوان یک طراح یا گرافیست میتوانید طرحهای خود را ابتدا با مد رنگی RGB طراحی کنید و در نهایت آن را به فرمت چاپی CMYK تبدیل کنید. برخی از مانیتورهای کامپیوترهای قدیمی، نمایش واقعیتری از رنگها را نشان میدهند و برای چاپ مشکلی به وجود نمیآید.
اما برای اینکه رنگهای شما با همان شفافیت و جلوه فوقالعاده شان در چاپ ظاهر شوند، شما میتوانید اقدامات بسیاری اعم از کالبیره کردن صفحه نمایش برای تنظیم رنگها بیش از چاپ، بدست آوردن کد رنگهای مورد نظر و بهکارگیری آنها، استفاده از چاپگرهای دقیق و … را انجام دهید. در سایت افراگرافیک این امکان برای شما صاحبین مشاغل یا طراحان عزیز فراهم شده است تا بتوانید انواع سفارشها خود را از جعبه آماده بسته بندی گرفته تا کارت ویزیت، چاپ کاتالوگ یا پوستر را با بالاترین کیفیت رنگ و پوشش به چاپ برسانید؛ تنها کافیست با مشاوران ما تماس حاصل کنید.
کلام آخر
به آخرین بخش از مقاله مدل رنگ CMYK چيست رسیدهایم، در این قسمت به صورت یک نکته مهم باید توجه داشته باشید که بدون وجود مد رنگی CMYK رنگها جذابیت و درخشندگی چندانی ندارند و ممکن است در چاپ کدرتر و تیرهتر به نظر برسند.
مثلاً اگر یک رنگ قرمز گوجهای شفاف را برای طراحی مورد نظرتان انتخاب کردهاید، اگر مد رنگی را روی حالت RGB گذاشته باشید و آن را برای چاپ بفرستید، احتمالاً بسته به نوع چاپگر یک رنگ تیرهتر با طیف قرمز عنابی یا زرشکی خواهید داشت؛ بنابراین میبینید که مدل رنگ CMYK در صنعت چاپ تا چه اندازه اهمیت دارد.
پیشنهاد میکنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر با کلیک بر روی لینک درج شده با تفاوت چاپ RGB و CMYK بیشتر آشنا شوید.