وبلاگ

با تفاوت چاپ RGB و CMYK بیشتر آشنا شوید

مدل رنگ RBG چیست

محتوای جدول

یکی از بزرگترین اشتباهاتی که هنگام طراحی برای چاپ می‌توانید مرتکب شوید این است که تصور کنید روی کاغذ همان چیزی را خواهید دید که روی صفحه رایانه شما به نظر می‌رسد!! چرا که رنگ‌ها به همان صورتی که روی مانیتور شما دیده می‌شوند در چاپ بر روی کاغذ نمایش داده نخواهند شد. بنابراین به عنوان یک طراح حرفه‌ای، باید بدانید مدل رنگ RGB چیست ؟ کاربردهای CMYKدر صنعت چاپ چیست؟ و همچنین تفاوت چاپ RGB و CMYK را بدانید. اگر شما هم علاقه‌مند هستید تا در این زمینه اطلاعات بیشتری به دست آورید، در ادامه این مقاله از افراگرافیک با ما همراه باشید تا شما را با فرق چاپ RGB و CMYK آشنا کنیم.

مدل رنگ RGB چیست ؟

RGB سیستم رنگی است که اغلب با صفحه نمایش‌های الکترونیکی مانند دوربین‌ها، تلویزیون‌ها و مانیتورهای کامپیوتر مرتبط است. RGB مخفف سه رنگ زیر است.

R = قرمز

G = سبز

B = آبی

در مدل RGB این ۳ رنگ اصلی با هم مخلوط می‌شوند تا طیف متنوعی از رنگ‌ها را ایجاد کنند. رنگ سیاه یعنی هر سه مؤلفه RGB صفر است. در رنگ سفید هر سه مؤلفه RGB بیشترین اندازه را دارد. در اکثر فرآیند‌های چاپ، فضای رنگی RGB معمولاً قبل از ایجاد اثر هنری به CMYK تبدیل می‌شود. اساساً، هر رنگی که با RGB در فضای دیجیتال تولید شود، خروجی یکسانی را در چاپ فیزیکی ایجاد نخواهد کرد. این بر اساس وسعت رنگ است و به عبارت دیگر به این معناست که تبدیل RGB به CMYK معمولاً اجازه می‌دهد رنگ فقط به ظاهر اصلی صفحه نمایش تبدیل شود. بنابراین کار در یک فضای رنگی CMYK به اثر هنری اجازه می‌دهد تا دقیقاً یا تا حد امکان مشابه طرح واقعی که هنگام چاپ روی کاغذ یا بسته‌بندی به دست می‌آورید، باشد.

مدل رنگ CMYK چیست ؟

CMYK سیستم رنگی است که توسط چاپگرها برای ایجاد رنگ‌های بسیاری که در صفحه نمایش می‌بینید، استفاده می‌شود. این مد رنگی از چهار رنگ تشکیل شده است که عبارتند از:

C =  فیروزه‌ای

M = سرخابی

Y = زرد

K = سیاه

در مدل CMYK روشنایی از رنگ سفید کم می‌شود. رنگ‌های CMYK از ترکیب رنگ‌های RGB به دست می‌آیند که در آن‌ها فیروزه‌ای (C) ترکیبی از سبز (G) و آبی (B) است. سرخابی (M) نیز ترکیبی از قرمز (R) و آبی (B) است. ۳ رنگ RGB را نمی‌توان برای ایجاد رنگ سیاه با هم ترکیب کرد بنابراین در CMYK رنگ مشکی به طور مجزا برای تیره کردن رنگ‌ها اضافه می‌شود. جهت مشاهده کاربرد مدل رنگ CMYK بر روی لینک درج شده کلیک کنید.

چرا چاپگر ها از رنگ های CMYK استفاده می‌کنند؟

ماشین‌های چاپ افست سطوح مختلفی از این ۴ رنگ را با استفاده از جوهر فیزیکی در فرآیند چاپ چهار رنگ CMYK به نام  «اختلاط تفریقی» ترکیب می‌کنند. وقتی همه رنگ‌ها با هم مخلوط می‌شوند، نتیجه رنگ مشکی خالص است. سؤالی که ممکن است برایتان به وجود بیاید این است که، قرمز و سبز و آبی، (RGB) هستند. پس چرا چاپگر‌ها از جوهر فیروزه‌ای، سرخابی، زرد و سیاه (CMYK) استفاده می‌کنند؟

پاسخ این است که CMYK متداول‌ترین مدل رنگی چاپ افست و دیجیتال رنگی است. به این فرآیند چاپ ۴ رنگ گفته می‌شود و می‌تواند بیش از ۱۶۰۰۰ ترکیب رنگ مختلف را تولید کند. به دلیل نورپردازی روی صفحه نمایش کامپیوتر، مدل RGB استفاده می‌شود ولی این مد به خوبی در چاپ ظاهر نمی‌شود. بنابراین رنگ‌های CMYK در موارد چاپی و چاپگر‌ها به کار گرفته می‌شوند. رنگ‌های RGB فقط روی صفحه نمایش رایانه ظاهر خوبی دارند و در چاپ با رنگ‌بندی متفاوت از رنگ‌های استفاده شده در طراحی، نمایش داده می‌شوند.

مطالعه کنید:  ایده های طراحی جعبه هاردباکس مناسب لوازم آرایشی و بهداشتی

بهترین راه برای اینکه یک پروژه چاپی با دقت رنگ مورد نظر شما به نمایش درآید، این است که کد رنگ‌های مورد نظر خود را بدانید یا زمانی را به آماده‌سازی دستگاه چاپگر یا تنظیمات رنگ برای چاپ، اختصاص دهید. اکثر چاپگر‌ها رنگ‌ها را از مدل RGB روی رایانه به مدل CMYK برای شما تبدیل می‌کنند، اما اگر اقدامات اضافی برای برقراری ارتباط و کار با چاپگر خود انجام دهید، تطابق رنگی نزدیک‌تری خواهید داشت.

کاربردهای RGB در صنعت چاپ

همانطور که گفتیم RGB از رنگ قرمز سبز و آبی تشکیل شده است. مد رنگی rgb  در نمایشگر ها به صورت غیر فیزیکی و دیجیتال ساخته شده و بیشتر کاربرد آنها در نمایشگر های خانگی و صنعتی

‏RGB صورت غیر فیزیکی و دیجیتال ترکیب میشود در مانیتور ها به نمایش در می‌آید تصویری که با RGB ها تهیه میشود بعد از اینکه به چاپخانه ارسال و بر روی کاغذ پیاده شود تفاوت زیر به فایل اصلی دارد. زیرا فایل طراحی شده با RGB در مانیتور بسیار شفاف و درخشان تر از فایل چاپ شده خواهد بود برای جلوگیری از این اختلاف رنگ و نارضایتی مشتریان بهتر است فایل مورد نظر خود را در فرمت cmyk  ذخیره کنید.

کاربرد مدل رنگ CMYK در صنعت چاپ

CMYK همانطور که گفتیم یک مد رنگی است که برای موارد چاپی عالی است و دقیق‌تر از RGB می‌باشد. به این ترتیب اگر از چاپ CMYK استفاده کنید، نتایج دقیق‌تری در مقایسه با مدل رنگی RGB خواهید داشت. با سیستم تطبیق رنگ پنتون (PMS) نیز می‌توانید برای کمک به استانداردسازی تغییرات رنگ از CMYK استفاده کنید. هنگام طراحی برای فرمت چاپی، بهترین نمایه رنگی برای استفاده CMYK است که معمولاً رنگ‌ها در آن به صورت درصدی بیان می‌شوند. برای مثال رنگ آلبالویی تیره به این صورت بیان می‌شود C=74 M=89 Y=27 K=13:

چاپ اصلی‌ترین دغدغه یک طراح است. اگر دانش خوبی در زمینه تکنیک چاپ داشته باشید، به راحتی می‌توانید راه حلی برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل در مورد چاپ پیدا کنید. شما به عنوان یک طراح یا گرافیست می‌توانید طرح‌های خود را ابتدا با مد رنگی RGB طراحی کنید و در نهایت آن را به فرمت چاپی CMYK تبدیل کنید. برخی از مانیتورهای کامپیوترهای قدیمی، نمایش واقعی‌تری از رنگ‌ها را نشان می‌دهند و برای چاپ مشکلی به وجود نمی‌آید.

اما برای اینکه رنگ‌های شما با همان شفافیت و جلوه فوق‌العاده شان در چاپ ظاهر شوند، شما می‌توانید اقدامات بسیاری اعم از کالبیره کردن صفحه نمایش برای تنظیم رنگ‌ها بیش از چاپ، بدست آوردن کد رنگ‌های مورد نظر و به‌کارگیری آن‌ها، استفاده از چاپگرهای دقیق و … را انجام دهید. در سایت افراگرافیک این امکان برای شما صاحبین مشاغل یا طراحان عزیز فراهم شده است تا بتوانید انواع سفارش‌ها خود را از جعبه آماده بسته بندی گرفته تا کارت ویزیت، چاپ کاتالوگ یا پوستر را با بالاترین کیفیت رنگ و پوشش به چاپ برسانید؛ تنها کافیست با مشاوران ما تماس حاصل کنید.

تفاوت چاپ RGB و CMYK در چیست؟

نکته اصلی این است که RGB برای چاپ های الکترونیکی (دوربین، مانیتور، تلویزیون) و CMYK برای چاپ استفاده می‌شود. بنابراین، هنگامی که چیزی را برای چاپ طراحی می‌کنید، از رنگ‌های RGB استفاده خواهید کرد اما وقتی نوبت به چاپ واقعی محصول نهایی می‌رسد، در فرمت CMYK چاپ می‌شود و نه RGB. این بدان معناست که وقتی آماده چاپ هستید باید مطمئن شوید که فایل شما در فرمت CMYK ذخیره شده است.فرق چاپ RGB و CMYK این است که در ذخیره یک فایل به‌عنوان RGB برای چاپ، گاهی اوقات می‌تواند بر نحوه چاپ رنگ‌های خاص تأثیر بگذارد، به این ترتیب به نتیجه دلخواه خود در رابطه با رنگ‌ها نخواهید رسید.

مطالعه کنید:  معرفی و شناخت انواع پوشش‌ها در چاپ

اکثر چاپگرها فایل RGB شما را به CMYK تبدیل می‌کنند، اما این کار می‌تواند باعث شود که برخی از رنگ‌ها، رنگ پریده به نظر برسند، بنابراین بهتر است فایل خود را از قبل با مد رنگی CMYK ذخیره کنید. هنگامی که برای اولین بار کار هنری خود را ذخیره می‌کنید، می‌توانید آن را با فرمت CMYK ذخیره کنید. به این ترتیب می‌توانید درک خوبی از اینکه اثر هنری نهایی شما چگونه به نظر می‌رسد، داشته باشید. بنابراین باز هم تاکید می‌کنیم، به یاد داشته باشید که مد رنگی RGB برای صفحه نمایش و مد رنگی CMYK برای چاپ استفاده می‌شود.

چنانچه برای بسته‌بندی محصولاتی نظیر لوازم آرایش، مواد غذایی، پوشاک یا حتی لوازم بهداشتی به دنبال تهیه جعبه‌ یا ساک دستی شکیل و باکیفیت هستید می‌توانید با ورود به صفحه چاپ جعبه بسته بندی در سایت افراگرافیک از نمونه‌های موجود دیدن کرده و برای سفارش اقدام کنید.

مشکلات چاپ طرح‌ها با رنگ‌های غیر واقعی

به غیر از این هشت رنگی که با سه رنگ اصلی (قرمز، سبز، آبی) در این مد رنگی وجود دارد، رنگ‌های زرد، سرخابی، فیروزه‌ای، سفید و سیاه نیز با ترکیب رنگ‌های اصلی تولید می‌شوند که تحت عنوان رنگ‌های فرعی شناخته می‌شوند. رنگ خاکستری نیز به عنوان رنگ خنثی می‌باشد.

نحوه دستیابی به سایر رنگ‌ها در مد رنگی RGB با مخلوط کردن غلظت‌های مختلف رنگ برای ایجاد رنگ دلخواه روی صفحه نمایش است. هر یک از سه رنگ اصلی (قرمز، سبز، آبی) دارای شش نقطه قوت به شرح زیر هستند:

  • 0%
  • 20%
  • 40%
  • 60%
  • 80%
  • 100%

این همچنین به این معنی است که در کل 216 رنگ در سیستم رنگی RGB قابل تولید است. مشکلات سخت‌افزاری در سیستم‌های نمایشگر باعث می‌شود که هر رنگ اصلی تنها با نقاط قوت 0، 2، 10، 28، 57، و 100 درصد نمایش داده شود. بنابراین، رنگ‌ها (به جز هشت رنگ ذکر شده در بالا، که به استحکام 0٪ یا 100٪ برای هر رنگ اصلی وابسته هستند) به طور دقیق نمایش داده نمی‌شوند.

با پیشرفت تکنولوژی، برنامه نویسان و مهندسان می‌توانند راه‌های جدیدی را برای دستیابی به تصحیح رنگ در نمایشگرهای کامپیوتر و تلویزیون از طریق تحقیق، ابزارهای جدید و کدنویسی پیشرفته بیابند. در حالی که این فرصت‌های زیادی را برای پیشرفت‌های فناوری باز می‌کند، سیستم رنگی RGB هنوز مشکلاتی را برای چاپ و بسته‌بندی ایجاد می‌کند.

کلام آخر

در پایان مقاله تفاوت چاپ RGB و CMYK میدانیم که طرح‌های آثار هنری شما می‌توانند به راحتی  به مدل رنگی CMYK تبدیل شوند. با این حال، اشکالی که برای تبدیل طرح‌های مدل رنگ RGB به CMYK وجود دارد.  ممکن است رنگ‌ها دوباره اصلاح شوند تا چیزی نزدیک‌تر به طرح اصلی شما که با استفاده از RGB ایجاد کرده‌اید، تولید شوند.

چاپ CMYK یک فرآیند رنگی افزودنی با استفاده از جوهر یا تونر است. در مقابل RGB یک فرآیند رنگ کاهشی به حساب می‌آید که بر اساس نور است. وقتی لایه‌های فیزیکی جوهر رنگی را روی هم اضافه می‌کنید، با هم مخلوط می‌شوند. طمانی هم که لایه‌های نور رنگی را با هم اضافه می‌کنید، به روشی کاملاً متفاوت با هم مخلوط می‌شوند. وقتی همه رنگ‌های RGB با هم ترکیب شوند، رنگ سفید ایجاد می‌شود. ولی وقتی همه رنگ‌های CMYK با هم ترکیب شوند، رنگ (سیاه) را ایجاد می‌کنند و این فرق چاپ RGB و CMYK است.

3/5 - (1 امتیاز)
5/5 (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید