کاتالوگ نوعی دفترچه یا کتابچه است که شرکتها، سازمانها و کارخانهها میتوانند از آن برای معرفی خود و محصولاتشان به مصرفکنندگان استفاده کنند. با توجه به اینکه کاتالوگ یک پل ارتباطی مستقیم بین مصرفکننده و تولیدکننده است، طراحی و چاپ صحیح آن اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر میخواهید درباره کاتالوگ، مزایا و کاربردهای آن اطلاعات بیشتری کسب کنید، در این مقاله از شرکت افراگرافیک با ما همراه باشید تا به این موضوع بپردازیم که کاتالوگ چیست و چرا همه شرکتها به آن نیاز دارند.
کاتالوگ چیست؟
کاتالوگ محصول، یکی از اسناد مهم در بازاریابی است که جزئیات ضروری محصول در آن عنوان شدهاند تا به مصرفکنندگان در تصمیمگیری برای خرید کمک کند. این جزئیات شامل ویژگیهای محصول، توضیحات، ابعاد، قیمت، وزن، رنگ، نظرات مشتریان و موارد دیگر هستند.
برای مثال تصور کنید میخواهید از یک فروشگاه آنلاین کتابی بخرید. با مشاهده صفحه محصول این کتاب، تمام اطلاعات مورد نیازتان را پیدا خواهید کرد؛ از جمله عنوان کتاب، نام نویسنده، نام ناشر، تعداد صفحات، یک عکس از کتاب، قیمت، ابعاد، پیشنهادها/تخفیفات و موارد دیگر. حال تصور کنید تمامی این اطلاعات در قالب یک دفترچه کوچک چاپ شده باشند. این، همان کاتالوگ محصول است.
یکی از عواملی که به اثربخشی کاتالوگ کمک میکند، طراحی و چاپ اصولی آن است. اگر میخواهید با نکات و اصول طراحی کاتالوگ بیشتر آشنا شوید، میتوانید به صفحات طراحی کاتالوگ و چاپ کاتالوگ افراگرافیگ مراجعه فرمایید.
مزایای داشتن کاتالوگ
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، کاتالوگ میتواند در برقراری ارتباط بین کسب و کار شما و مخاطبینی که قصد دارید آنها را به مشتریان بالقوه خود تبدیل کنید نقش موثری دارند. از آن جایی که کاتالوگها میتوانند ارزشافزوده فراوانی برای شما به همراه داشته باشند و در بخشهای فراوانی رشد کسب و کار شما را بهبود بخشند، مزایای استفاده از آنها نیز بسیار گسترده خواهد بود.
اما چنانچه بخواهید به طور کامل بدانید که مزایای طراحی و چاپ کاتالوگ چیست و چرا کسب و کارها به آن نیاز دارند، میتوان گفت که مزایای کاتالوگ عبارتند از:
- جمعآوری اطلاعات در یک مکان: چاپ اطلاعات فنی و ویژگیهای محصولات روی کاتالوگها در قالبی قابل استفاده، به کاربر کمک میکند تا محصول را با جزئیات بشناسد.
- کاهش فرآیندهای بینتیجه در کسب و کار: به اشتراکگذاری اطلاعات در کاتالوگها میتواند به انتقال معامله از یک مرحله به مرحله دیگر کمک کرده و آن را تسریع کند.
- کمک به نمایندگان فروش: کاتالوگ به نمایندگان فروش کمک میکند تا اطلاعات را بدون زحمت با مشتریان به اشتراک بگذارند و روی فروش تمرکز کنند.
- بهبود نرخ تبدیل: وقتی مشتریان تمام دادههای مورد نیاز خود را در اختیار داشته باشند، میتوانند روی تصمیمگیری و خرید محصولات به شکلی کارآمدتر تمرکز کنند.
- تقویت برندینگ: استفاده از رنگهای متمایز، تصاویر، کاریکاتورها، کارتونها، لوگو، فونتها و کال تو اکشن در کاتالوگ میتواند برند شما را از بقیه متمایز کند.
انواع مدل کاتالوگ
اکنون که میدانیم کاتالوگ چیست و چرا طراحی و چاپ اصولی آن برای تمامی کسب و کارها اهمیت دارد، خوب است که با انواع آن نیز آشنا شویم. کاتالوگها را با توجه به ۴ مؤلفه مهم میتوان دستهبندی کرد:
- بر اساس صنعت: کسب و کارهایی که در صنایع مختلف مشغول به کار هستند، اهداف متفاوتی را برای طراحی و چاپ کاتالوگ دنبال میکنند. برای مثال، در طراحی کاتالوگ برای یک فروشنده فرش در مقایسه با طراحی کاتالوگ برای یک فروشنده لوازم کامپیوتری، باید نکات متفاوتی را مد نظر قرار داد.
- بر اساس جنس کاغذ: در چاپ کاتالوگ از کاغذهای مختلفی استفاده میشود که پرکاربردترین آنها، کاغذ گلاسه است. برخی از شرکتها برای ارائه بهترین کیفیت، کاغذ گلاسه را با روکش سلفون میپوشانند تا دوام و ماندگاری آن بیشتر شود.
- بر اساس مدل کاتالوگ: کاتالوگها در انواع مختلفی طراحی میشوند که هر کدام کاربرد متفاوتی خواهد داشت. از جمله انواع مدلهای کاتالوگ میتوان به کاتالوگ دیجیتال، منگنهای، سیمی و … اشاره کرد.
- بر اساس تعداد لتهای کاتالوگ: کاتالوگها میتوانند دو لتی، سه لتی و چند لتی باشند. تعداد لتهای یک کاتالوگ با توجه به حوزه فعالیت کسب و کار و همچنین محصول یا خدماتی که کاتالوگ باید آن را معرفی کند، تعیین میشود.
کاربردهای کاتالوگ
در بخشهای قبلی به مزایای کاتالوگ و اهمیت آن اشاره کردیم، اما کاربرد کاتالوگ چیست؟ از جمله اصلیترین کاربردهای کاتالوگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
معرفی محصول یا خدمات: با اینکه در حوزه تبلیغات چاپی علاوهبر کاتالوگ از روشهای دیگری مانند بروشور نیز استفاده میشود، کاتالوگ یک روش تبلیغاتیتر برای معرفی محصول یا خدمات به شمار میرود. محتوای کاتالوگ خلاصهتر بوده و در آن بیشتر بر تصاویر جذاب و باکیفیت تکیه میکنند. درنتیجه کاتالوگ یک روش شیکتر، جذابتر و خاصتر برای معرفی و تبلیغ یک محصول است.
بازاریابی برای محصول: بازاریابی حضوری، جذابترین کاربرد کاتالوگ است. برای مثال میتوان به نمایندگیهای فروش خودرو اشاره کرد که به مشتریان کاتالوگ محصولات خود را ارائه میدهند. در این مرحله مشتری با ویژگیهای ظاهری و اساسی خودرو آشنا میشود پس از کسب شناخت کلی از آن، با ارائه بروشور حاوی اطلاعات فنی، میتواند راحتتر به تصمیمگیری بپردازد.
سوالات متداول
تفاوت کاتالوگ با بروشور چیست؟
به صورت کلی تفاوت کاتالوگ با بروشور این است که در کاتالوگ بیشتر روی عکسهای جذاب و ویژگیهای ظاهری و اساسی محصول تمرکز میشود و متن کمتری در آن به کار میرود، در حالی که بروشور به بیان مشخصات فنی و جزئیات محصول میپردازد.
سایز استاندارد برای چاپ کاتالوگ چیست؟
کاتالوگها معمولاً در سایز A4 یا A5 طراحی و چاپ میشوند؛ اما هیچگونه محدودیتی برای این امر وجود ندارد و میتوان با کمی خلاقیت، کاتالوگها را در سایزهای کوچکتر یا حتی مربعی نیز چاپ کرد.
سخن پایانی
مصرفکنندگان باید سریع تصمیم بگیرند و کسب و کارها باید به تسریع این فرآیند کمک کنند تا سفری رضایتبخش را برای آنها رقم بزنند. یکی از روشهایی که به تصمیمگیری سریعتر مشتریان کمک میکند، طراحی و چاپ کاتالوگ است. در این مقاله بررسی کردیم که کاتالوگ چیست و گفتیم که کاتالوگ محصول باید دارای محتوایی باشد که تمام اطلاعات لازم را در اختیار مخاطبان قرار دهد. از این رو، بازاریابان باید بدانند که کدام ویژگی محصولشان برای مخاطبان ضروری است و آن اطلاعات را در کاتالوگ درج کنند.